KABE'NİN İÇİNDEKİ RESİMLER
بسم الله الرحمن الرحيم
KABE'NİN İÇİNDEKİ RESİMLER VE MEKKE'DE BULUNAN MEZARLIKLAR
Mezarlıklar isimlerini genellikle
bulunduklan semtlerden almaktadırlar. Ayrıca bazı küçük mezarlıkların, dağların
sarp boğazlarında, Seniyyelerde, dere ağızlarında (Şi’b’lerde) ve dağ
yamaçlarında kurulduğu dikkat çekmektedir.
Mesela Kabe'nin içindeki kuyunun üzerinde Hubel adlı bir put bulunmaktadır. Ayrıca Kabe'nin etrafına yerleştirilmiş 360 kadar puttan bahsedilmektedir. Tavanı tutan direklerin üzerine bazı peygamberlerin resimleri ile melek ve ağaç şekilleri nakşedilmiştir. Rivayetlere göre bu resimler arasında Hazreti İbrahim, Hazreti İsmail, Hazreti İsa ve Hazreti Meryem'in resimleri bulunmaktadır. Söz konusu bu resimler, İslamiyet'in Mekke'ye hakim oluşundan sonra Hazreti Resûlullah ﷺ tarafından kaldırılmıştır.
Ezraki, Kureyş zamanında Kabe'nin içinde ziynet eşyaları ve değerli malların saklandığı bir kasa ile Hazreti İbrahim'in kurban olarak kestiği koçun iki boynuzunun da bulunduğunu haber vermnektedir.
Ezraki, Ebu l-Velid Muhammed, Kâbe ve Mekke Tarihi, (çev. Y.V. Yavuz), İst. 1980 , s.160-161
Tarihi kaynaklar incelendiğinde Mekke halkı, paganizm dışındaki diğer dinlere çok ilgisiz ve lakayt davrandıkları anlaşılıyor. Bir kabile İçerisinde ayrı ayrı dini inanca sahip kimselerin bulunmasına ses çıkarmadıkları, Dinleri, ticarete ve düzenlerinin değişmemesine endekslenmiş olduğu, ticaret ve sistemlerini tehdit etmeyen inançlara müsaade ettikleri için Kâbe direklerinde Hazreti Meryem ve Hazreti İsa'nın resimleri asılmasına karışmamış olabilirler. Hatta bazı kaynaklarda Putperest şairlerin ve İmr-ul Kays'ın yolunu şaşıranlara Hıristiyan münzevilerini anlattıklarından bahsedilmiştir.
Kureyş kabilesi üyeleri içerisinde dahi Hıristiyanlar vardı.
İbn Hazm, Cemhere, II, 491.
Ama Kureyş Hıristiyanlarının toplu hareketlerine ve toplumda etkin bir dinî faaliyetlerine rastlanmadığı gibi, Hıristiyan oldukları için toplumdan dışlanmış da değillerdi; varlıklarından rahatsız olanlar yoktu. Kureyş ve diğer putperest kabileler, Hıristiyanlara düşman değillerdi. Yabancı Hıristiyanlar, bazen İbrahim mabedini ziyarete geldiklerinde, Kureyşliler tarafından diğer hacılar gibi ağırlanırlardı. Hıristiyanlann, Kâbe içerisinde Hazreti İsa ve Hazreti Meryem portrelerini boyamalarına izin verilir ve hatta teşvik dahi edilirdi. Kureyş, Mekke içerisindeki bu düşünsel bölünmüşlükten etkilenmiyordu. Çünkü onlar için Hazreti İsa ve Hazreti Meryem’in Kâbe’deki resimleri, putlarına iki yeni putun daha eklenmesinden ibaretti. Zaten Hıristiyanlık Mekke vadisindeki putperest toplum üzerinde önemli bir etkiye sahip olamamıştı. Mekkeliler kutsal kitapların mesajına pek açık değildi.
Lings, 79.
Yorumlar
Yorum Gönder