RİSALE-İ NURLARI DAHA İYİ ANLAMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

  بســمـ الله الرحـمن الرحيمـ

  Risale-i Nurları anlamakta zorlananların çoğu bunun sebebinin aslı Arapça ve Farsça olan Osmanlıca kelimelerin sık kullanılmasından kaynaklandığını düşünüyorlar.


 

    Bu konuda acizane kanaatim şöyle;
Evet bunun sebeplerinden birisi kullanılan kelimeler olabilir.
Fakat aynı zamanda Üstad Hazretlerinin üslubu ve hakikatleri ifade ediş tarzı iyi bilinmesi gerekiyor. Bu iyi bilinmediği takdirde Risale-i Nurların anlaşılması biraz daha güçleşiyor. Diğer bir sebebi bahsedilen hakikatlerin dini ilimlerin bazı önemli meseleleri olmasından kaynaklanıyor olabilir mesela kimi zaman hadis literatüründen kimi zaman fıkhi meselelerden kimi zaman ilm-i kelamdan kimi zaman tefsir ilminden bahislerin bulunması gibi...
Bunun daha farklı sebepleri de mutlaka vardır fakat bunlardan en etkili olanı Risale-i Nurların ifade ettiği mana ve muhtevanın derinliği olmalı. Risale-i Nurları okumaya ve anlamaya karar veren ve Risale-i Nurların kıymet ve ehemmiyetini kabul edenler için anlamayı zorlaştıran bu etkenleri ortadan kaldırmanın birçok yolu olabilir bunlardan tecrübe edindiğim bazı yol ve yöntemleri paylaşmak istiyorum;
   İlk olarak külliyatın önemli bir kısmını baştan sona çok fazla derinlere inmeden yani kısmen yüzeysel olarak okumalı ve okuduğundan hiçbir şey anlamadığını düşünmemek için lügattan ara sıra bazı kelimelerin manalarına bakılmalı. Böylece Üstadın üslubu ve tarzı kısmen anlaşılmış olur.
  Sonrasında tekrar baştan başlayarak lügatı bulunmayan bir külliyattan, yanında kapsamlı bir lügat bulundurmak şartıyla okumalı ve kelime bilgisini sıklıkla lügate bakarak ilerletmeli. Bu elbette zor ve sabır gerektiren bir okuma tarzı fakat kitabın altında bulunan lügattan bakarak okuyunca kelimeleri ezberleme ihtiyacı hissedilmez çünkü nasıl olsa ileride bu kelime ile tekrar karşılaşınca sayfanın altında bulunan lügattan bakılabilir düşüncesi oluşacaktır. Bununla birlikte okunan herhangi bir ilmi mesele varsa o ilmin literatürünü en azından yüzeysel olarakta olsa incelemekte ve öğrenmekte fayda var.

Ayrıca Risale-i Nur'un hocası Risale-i Nurdur hakikati gereğince bir mesele bazen farklı yerlerde farklı yönleriyle tekrar geçtiği için bunların her biri birlikte incelenebilir. Mana ve muhtevanın derin olduğu yerlerde ise hem sabır ve devam hem de maneviyatın yüksek olması gerekiyor.




Yorumlar

En Çok Görüntülenenler